IK Grand

Bli bedre kjent med vår nye trenerveileder, Ole Einar Marken

Tidlig i høst utlyste Nordland Fotballkrets kurset "Trenerveileder" og oppfordret klubbene til å søke inn sin kandidat. Kurset har som mål å styrke trenerveilederrollen, med fokus på å skape et godt trenermiljø, motivere til trenerutdanning, holde fokus på klubbens sportsplan og være en trenernes samtalepartner og støttespiller. Med andre ord, en rolle vi som klubb har sagt lenge at vi mangler. 

 

Bodø er en attraktiv by og heldigvis for oss sørget det for at Ole Einar Marken har havnet her og at vi nå  får nyte godt av hans kompetanse i vår klubb. Forrige helg var det første samling for de 10 uttatte trenerveilederne fra Nordland og i løpet av kort tid vil Ole Einar bli en kjent person for våre trenere også. Vi har tatt oss en liten prat for å bli litt bedre kjent med trenerveilederen vår. 

Hvem er Ole Einar Marken? 

Image

(Foto: Trønder-avisa)
Ole Einar er en 45 år gammel mann som flyttet i sommer til Bodø og jobber som IKT-leder på Bodø Videregående Skole. 

Nettopp ferdig med min 30. sesong som fotballtrener. Denne sesongen har jeg vært trener for Verdal sitt damelag hvor vi har hatt en kjempesesong som endte med opprykk til 2. divisjon. Har vært trener på samtlige aldersklasser, både på gutte- og på jentesiden og har i tillegg hatt en del oppgaver fra både krets og noe forbund på spillerutvikling. 

Jeg er utdannet UEFA B-lisens trener og ser virkelig fram til fortsettelsen på "Trenerveilederen" som jeg deltar på nå for IK Grand Bodø. 


Du har jo ikke vært lenge i verken byen eller i IK Grand Bodø, men du har kanskje fått et inntrykk av klubben likevel? 

Mitt første møte med IK Grand strekker seg tilbake til 1993, da Verdal IL og Grand Bodø spilte kvalifisering om opprykk til eliteserien kvinner. Jeg hadde da spillerutviklingsansvar for en av de yngste spillerne på Verdal. Grand vant kampen. Siden den tid har jeg alltid visst at det i flere perioder har vært et lag å finne i toppfotball i klubben på kvinnesida.

I løpet av de siste tre årene har jeg blitt bedre kjent med hva som ellers rører seg i klubben (kona har jobbet i Bodø), og etter at hele familien flyttet til byen i sommer har jeg sett mange treninger og kamper på alle nivåer. Både blant guttelag og jentelag, og herrelagene og damelagene. Det legges ned et fantastisk arbeid, og jeg har sett at både spillere og trenere har hatt det gøy.

Organisatorisk framstår klubben som veldig robust og kunnskapsrik, med personer i nøkkelroller som har høy kompetanse på de oppgavene som er nødvendige å utføre. Jeg har også et inntrykk gjennom andre bekjente at det er en god dugnadsånd i Grand. Så sliter også vår klubb med det de fleste andre i landet kjenner på, at kampen om barnas og ungdommenes tid er blitt hardere. Utvalg i aktiviteter er blitt større, og det blir vanskeligere å rekruttere, og med alderen beholde, utøvere. 

 

I helgen deltok du på den første samlingen til Nordland Fotballkrets sitt kurs, Trenerveilederen. Fortell litt om kurset, hva gjorde dere, hvem andre deltar og hva skjer fremover?

Image

Øverst til venstre: Magnus Johansson NFF, Sonja B. Flatmo Tjalg, Stian Theting, Sandnessjøen, Hanne B. Wiig Sandnessjøen, Håvard Sørensen Junkeren, Morten Olsen Fauske-Sprint, Morten Damhagen (veileder), Kjell Arne Nielsen Tjalg, Olli Bjarnson NFF Agder, Allan Berg B&Y, Alexander Ediassen Brønnøysund
Nederst til venstre: Tarald Laugsand Bodø/Glimt, Stefan J. Johnsen NFF Nordland, Bjørn Are Melvik Fauske-Sprint, Remi Bilsback (veileder), Roger Mathisen B&Y, Ørjan Berg Bodø/Glimt, Ole Einar Marken Grand Bodø.

På kurset deltar trenerveiledere fra Brønnøysund i sør til Bodø i nord. Dette er et helt nytt kurs i Nordland, og bare et fåtall andre fotballkretser har tilbudt det tidligere.


Under første samling i helga diskuterte vi, og trente på, å skape gode relasjoner til trenere. Viktigheten av at vi skal skape trygge rammer, og deretter være på tilbudssiden, ble understreket. Vi deltagerne ble satt på reelle prøver, og lærte veldig mye om inngang til god veiledning. En av de største utfordringene er at de fleste av oss har vært trenere selv, og at det derfor blir så lett å tenke fag og evaluering av økt på feltet. En slik inngang har liten hensikt dersom målet er å få trenerne til å trives og beholde de lenge. Inspirasjon, og det å la trenerne få en samtalepartner og selv få bestemme hva de vil ha ut av trenerveilederen, er en mye bedre tilnærming.

Før neste samling skal vi kursdeltagerne starte å veilede i egen klubb, gjøre noen erfaringer, og så lære av hverandre. Hva som skjer videre i kurset er ikke greit å si noe om, første samling ble langt annerledes enn det vi hadde forestilt oss før frammøte.

Hva tenker du om rollen din som trenerveilder i IK Grand Bodø? 

Jeg håper jeg kan bli en ressurs for trenerne i klubben, både på og utenfor treningsfeltet som kan benyttes ut i fra deres ønsker. Jeg her som mål at jeg skal inspirere trenerne og ikke minst bidra til å skape en trygghet i rollen. Sportsplanens hovedmål gjelder også for trenerne: De skal oppleve trivsel, glede og mestring både i trening og kamp. Min rolle blir å forsterke dette.

 

Praktisk så vil jeg ha samtaler med trenerne, jeg vil være med på treningsfeltet, på kamp, samlinger på tvers av flere lag og trenerforum. Jeg tar sikte på å være i gang om kort tid og starter med de yngste lagene først. 

Trenerveiledning i IK Grand handler IKKE om trenerutdanning og evaluering av økter. Det er imidlertid mulig å få faglige innspill og råd for de trenerne som selv ønsker det, initiert av treneren selv.

 

Som nevnt tidligere så er vi som klubb utrolig glad for at du har takket ja til rollen som trenerveileder i klubben. Dette kommer til å bli fantastisk for både trenere og spillere i IK Grand Bodø. 

Jeg gleder meg veldig til å møte alle som legger ned et stort arbeid for spillerne våre i Grand-familien, og få et innblikk i fotballhverdagen. Forhåpentligvis kan jeg bidra til at det blir enda mer givende for dere å holde på. 

Hvis noen vil snakke med meg før jeg tar kontakt med de så er alle hjertelig velkommen til det. Jeg er å nå på tlf: 456 00 742 eller E-post: olemar@vgs.nfk.no