Hvis du ikke kan lese nyhetsbrevet, klikk her!

Meld deg av nyhetslisten

Headeforbud fra 2019?

Ja, du leser riktig. UEFA vurderer å innføre headeforbud i barnefotballen.

Image

Grunnen til dette er kommet opp er at det er avdekket varige hodeskader blant spillere som har avsluttet sin fotballkarriere, som kan skyldes mye headinger i tillegg til gjentatte kraftige sammenstøt med hodeskader.
På grunn av dette har UEFA iverksatt en omfattende studie, som har til hensikt å finne en mulig sammenheng mellom heading i barne- og ungdomsfotballen og hjerneskader. Studien skal være ferdig i 2019, og kanskje blir påbudet allerede innført da? 

USA og England i gang

Det er kjent at USA allerede har innført headeforbud for alle under 10 år i barnefotballen.
England har lenge vært opptatt av den samme problematikken, da det har vist seg at spillere som har avsluttet fotballkarrieren har pådratt seg hjerneskader, og enkelte har sågar fått påvist demens i forholdsvis ung alder. Derfor er også det engelske fotballforbundet i gang med tilsvarende forskingsprosjekt som UEFA, der de skal undersøke 15 000 spillere om de har tatt skade av for mye headinger.
En av spillerne som er med i undersøkelsen er Alan Shearer, som uttaler at han har svekket hukommelse og at han er redd for at han allerede kan ha fått demens.

Til avisa Daily Mirror har Shearer uttalt følgende:
  – For hvert eneste mål jeg har scoret med hodet må jeg har gjort den samme øvelsen 1 000 ganger på trening. Det må sette meg i faresonen hvis det finnes en sammenheng (mellom støt mot hodet og demens).
Les mer på aftenposten.no

Norske reaksjoner

– Å innføre et headeforbud i fotball blir som å fjerne de svarte tangentene fra en ung pianist, skriver fotballekspert Lars Tjærnås i  Aftenposten.no
  – Et forbud mot headinger i barnefotballen vil revolusjonere spillet - og gjøre det farligere.

Vi bare spørr, blir det  forbud vil det bli mindre høye lange baller, hva gjør man når det kommer en høy ball inn foran mål, vil spillet gå mere langs bakken? 

Header seg til hjerneskade

Også forskning.no peker på at de som oftest nikker fotballen har større risiko for skader i hjernen og nedsatt hukommelse.
  Her kommer det frem at spillere header ballen seks til 12 ganger i løpet av en kamp, noe som gir rundt 2 000 headinger pr. år og ballens hastighet kan være over 80 kilometer i timen. Klart at hjernemassen vil bli påvirket av så mange gjentatte kraftige støt, men hvilke konsekvenser på lang sikt gjenstår å se, og hva vil UEFA bestemme allerede fra i 2019.
• Les mer på  forskning.no

Å heade en fotball påvirker i stor grad en fotballspillers hjernefunksjon de neste 24 timene.
• Les også på adressa.no Fotballheadinger påvirker hjernen

Hentet fra fotballtrenere.no

Terje


IK Grand Bodų

Boks 252, 8001 BODŲ • Tlf: 755 61630 • post@ikgrand.nowww.ikgrand.no

Ønsker du ikke å motta flere nyhetsbrev fra oss, Klikk her!