Hvis du ikke kan lese nyhetsbrevet, klikk her!

Meld deg av nyhetslisten

"En pasning skal være med vennlig hilsen meg"

Hurtige handlingsvalg med høy persepsjon er en viktig del av «pasningsferdigheten»

Image

«Pasningsferdigheten representerer noe av fotballens innerste sjel som kan gi det momentane effektive inngrep i spillet. Den skaper og utnytter rom. Den gir opplevelse og forventning. Den kan være den målgivende lykkeutløsning. Den er fotballens fascinerende og innerste vesen om ”sjelen”.

Dette sitatet er hentet fra en artikkel "fotballens sjel" skrevet av «legende» og utdanningsansvarlig i NFF i mange år, Andreas Morisbak.

Morisbak er i høyeste grad opptatt av pasningsferdigheten sin betydning og benyttet den siterte overskriften i mange anledninger.
Mange av oss eldre trenere i fotballnorge kjenner sitatatet godt, på tide å repetere det til den unge trenergenerasjon.
Hvordan verdens beste på "pasningsferdighet" Tony Kross Real Madrid og Tyskland  følger dette sitatet,  kommer vi tilbake til senere i arttikelen.
 

Morisbak presiseringer av pasningsferdigheten
Fra nevnte artikkel henter vi noen gode sitater fra Morisbak:

Pasningen og et pasningsspill med god bevegelse er en av de absolutte viktigste forutsetninger for et effektivt spill!
Den presise pasningen er helt avgjørende for om en skal passere motstanderen med ballen i behold og komme frem til scoringssjanser!

Den gode pasningen er avhengig av pasningsleggeren som spiller pasningen i riktig øyeblikk(timing), med riktig retning og kraft i forhold til hva en pasningsmottaker inviterer til!

Den som inviterer,  pasningsmottakeren, er den som bestemmer når, hvor og hvordan ballen skal spilles.

Pasningslegger skal alltid spille” i forhold til” hvordan mottaker plasserer eller beveger seg.  Det er noe helt annet og mer” høyverdig” enn” bare” å spille i” retning av”

Med sikkert pasningsspill kan en holde ballen ganske trygt innen laget. Selv om det ikke er noe mål i seg selv, er det et middel til åskape selvtillit i laget og et grunnlag for å starte et mer gjennombrudds orientert spill.

Med et hurtig og, sikkert pasningsspill, som vil si mottak og pasning eller bare direkte pasninger, vi motstanderne få tidsnød og komme på etterskudd. Det vil gi åpninger og muligheter i motstandernes forsvarsbarrierer. 
 

Avgrensning

Pasningsferdighet i denne sammenheng må sees i sammenheng med tidligere artikler rundt utvikling av «fotballhurtigheten» på fotballtrenren.no 

Denne gangen er jeg ikke opptatt av den tekniske utførelsen av selve pasningen, men ha fokus mot det som skjer før man mottar ballen, med  "HURTIG HANDLINGSVALG"  for så sende en presis videre til medspillere "med vennlig hilsen"

Hurtige handlingsvalg, viktig del av «pasningsferdigheten»

 Det starter med ball-mottakers «Handlingsvalg» hvor rask han er til å lese spillet, orientere seg i forkant før man mottar ballen, hvor medspillere er, motspillere, invitere/ inn i ledig rom til riktig tid (ikke for tidlig), vill ha ballen. Evnen til høy grad av persepsjon som  innebærer «hurtig bevegelse av hodet» sansing av omgivelsene.

De aller beste spillere som har «høy persepsjon gjør slike «hurtige handlingsvalg» får bedre tid til å kontrollere ballen i mottaket/medtak, legge den til rette for å få en presis pasning, eller sågar slå den videre til medspiller på en touch.
Verdens beste spillere er ekstreme på dette, som gir et enorm høyt antall «vellykkede pasninger» og i scoringer. Dette kommer frem gjennom statiske målinger i kampene. Dett er vel det vi kaller  «fotballforståelse»


Image

Frank Lampard og Steven Gerrard var spillerne i England som ble målt med høyest frekvens på persepsjon i Premeier League, begge hevdet at dette ble høyt prioritet i tidlig alder. I følge Gerrard ble dette coachet i alle spillaktivitet  og særlig i delaktiviteter  i utvikling av pasningsferdigheten i barne- og ungdomsfotballen.
 
Et meget godt eksempel på en slik persepsjon er Frank Lampard i kamp, se og reflekter, er dine spillere gode nok på dette ?

Trykk linken se Frank Lampard. (problem med å åpne prøv Mozzila Firefox netteleser)

Hvordan kan du på en enkel måte trene dine spillere spesifikt på persepsjon,  er det mulig å bli bedre på dette ? 

Trykk linken.og se Assan El Fakiri (problem med å åpne prøv Mozzila Firefox netteleser)


Trenerlegende Bjørn Hansen underbygger viktigheten av de forrige punktene på en utmerket måte i en artikkel i adressa 29 april.
Dette etter at RBK sin «stjernespiller» Nicklas Bendtner etter 5 kamper har fått en del kritikk i media på grunn av få scoringer og lite bevegelighet i kampene.

Bendtner er i egen klasse i RBK sin klubbhistorie, i dette legger Bjørn Hansen følgende i sin begrunnelse til adressa:

- Han er veldig fotballklok. Når det kommer til rene ferdigheter, altså taktikk og teknikk, har jeg neppe sett tilsvarende på treningsfeltet på Lerkendal tidligere.

Da tenker jeg på ballbehandlingen hans; der andre bruker tid på å tenke på selve utførelsen, virker alt å ligge helt naturlig for Bendtner. Og jeg tenker også på hvordan han hele tiden leter etter gunstige rom som gjør at han kan få ballen.

Mange kan ha god teknikk isolert sett, men det skorter ofte på selve forståelsen. Hvor kjapt man oppfatter det som skjer rundt seg på banen.

Vi legger til at i løpet av de 6 kampene som til nå er spilt har Bendtner knapt hatt en eneste feilpasning, sannsynligvis er han den spiller i RBK med høyest pasning sikkerhet les "vellykede pasninger"  (ikke ført statistikk)
 

Verdens beste på pasningsferdigheten

Kross nr 8

I internasjonal fotball florere det med analyser og statistikker som viser hvilke egenskaper som er fremtredene på de beste spillerne i verden. Når det gjelder pasningsferdigheten som her er satt i fokus finner vi statistikk som blant annet går på antall «vellykkede pasninger» i kamp, med det menes en pasning som mottas av medspiller som en "vennlig hilsen" fra pasningsleggeren.

En som rager høyeste på denne statikken for tiden og er blant de beste i verden er nr 8 Tony Kroos Real Madrid, en av mest ettertraktede spillere for øyeblikket.

Når «vellykkede pasninger» i kamp etter kamp ligger på over 90 % er det helt i verdensklasse.
Utfra det er jeg sikker på Tony Kross er en spiller som er «lynhurtig i sine handlingsvalg» og i tillegg har en pasningsfot (teknisk) på verdens øverste hylle.

Bilde under viser da han spilte på Bayern mot Arsenal da «vellykkede pasninger» var på hele 96,6 % kun 5 feilpasninger av 149 totalt. MERK: alle pasninger som går i lengderettningen!
 

Tony Kross bilde 1ILLUSTRASJON: "velykkede pasninger" av Tony Kroos kampen Arsenal - Bayern Munchen 

 Her er linken til denne kampen: Kroos scorer.

"Lead by example"

Er et engelsk uttrykk som passer som bilde på "Messi" Ronaldo eller Tony Kroos med flere. Det er bilde på den som hare evne til å finne sine medspillere i svært gode posisjoner i fjærnrom mellomrom og nærrom. Alle er gode på dødballer særlig frispark som ender i scoringer.

I EM 2016 var Tony Kross helt «Konge»,  hvor han i løpet av turneringen spilte 557 pasninger  hvorav 522 kom presist frem til medspillere med "vennlig hilsen"  det er en fantastisk treffprosent på 94 %

Da Tyskland møtte Italia , en av de verste når det gjaldt «intensivt press»,  kom Kross opp i 105 "vellykede pasninger" av 108 formidable 97 %.
Her ble 20 av 21 langpasninger vellykket, alle 67 på mellomlange pasninger og kun 2 bom på korte pasninger.

Toni Kroos er EMs desidert sikreste pasningspiller. Sannsynligvis er han nå også verdens beste i denne viktige delen av spillet.

Flest «vellykkede pasninger» i EM 2016

Toni Kroos, Tyskland: 557 - 94% treff

Grant Xhaka, Sveits: 398 - 91% treff

Jerome Boateng, Tyskland: 382 - 92% treff

Andres Iniesta, Spania: 356 - 91% treff

Mezut Özil, Tyskland: 336 - 91% treff

Mats Hummels, Tyskland: 333 - 94%

KLIKK: Sett deg godt til rette og nyt  ca 10 minutters sammendrag av Tony Kross sine "vennlig hilsning" passninger  til sine medspillere.

Oppsumering "med vennlig hilsen"

Kross pasningsfot 1
 

Dette skulle underbygge sitatet til Morisbak på en god måte, " En pasning skal være med vennlig hilsen meg".

Denne skal dere som trenere benytte hver eneste gang dere øver på pasningsferdigheten.
Det er vel nå unødvendig å gjenta det, men SPESIFISITETSPRINSIPPET gjelder fortsatt når det gjelder å bli god på "Raske handlingsvalg" og pasninger med presis utførelse (tenikk). Dette øver man best i helhetlige spillsituasjoner/kamplikt, supplert med delaktiviteter + mye egentrening med fokus på selv utførelsen av pasningen.

Klarer vi å utvikle pasninsgferdigheten enda flere hakk i norsk fotball vil vi nærme oss sakt men sikkert et internasjonalt nivå, når de aller beste passerer 90 % nivået i "vellykkede pasninger".
Bruk Tony Kross i din treningshverdag som et forbilde.

Her fikk du " en pasning med vennlig hilsen meg" tar du i mot og bringer den videre?

Hentet fra fotballtreneren.no

TerjeIK Grand Bodø

Boks 252, 8001 BODØ • Tlf: 755 61630 • post@ikgrand.nowww.ikgrand.no

Ønsker du ikke å motta flere nyhetsbrev fra oss, Klikk her!